1

Här har vi grävt upp en tuva med hybridgräs på Ryda Sportfält i Borås. Palau Hybridgräs-system monterades här för tre år sedan. Det du ser här är alltså konstgräs och naturgräs tillsammans med syrehållande membran, geofilt, rötter och sand. Hybridgräs-planen fungerar utmärkt och ser precis lika fin ut som när den var nybyggd.  

2

Här har vi skurit av gräs och växtbädd från rötter och sand. Du ser tydligt hur oförstört syremembranet är. Detta på grund att det aldrig har luftats mekaniskt eftersom Palau Hybridgräs-system ej behöver luftning.

I ett mekaniskt luftat system frigörs plastfibrer vid luftningen. Slitstyrkan försvinner och naturen måste ta hand om små plastpartiklar. Vart tar de vägen?  

3

Här avlägsnas syremembranet från grästorvan. Vi lyfter enkelt av gräs och konstgräs tillsammans med rötterna från syremembranet.   

4

Här ser du den översta delen av hybridgräs-systemet upp och ned. Du ser alltså de fina, välmående rötterna, du kan skymta geofilten och därunder konstgräs tillsammans med naturligt gräs.    

5

Nere i höger hörn ligger syremembranet. Ovanför den har vi separerat loss geofilten och till vänster ligger mattan av konstgräs och naturgräs. Alla delar är hela och fina och skulle i princip kunna sättas samman till en ny fotbollsplan igen.    

6

Detta är en närbild på när vi separerar konstgräset från det naturliga gräset. Palau Hybridgräs-system är fortfarande helt i sina beståndsdelar och inget har blivit förstört. Nu ska du betänka att detta legat 3 år på en fotbollsplan och använts flitigt. Många fotbollsmatcher och träningar har gått av stapeln på detta gräs.     

7

Här har vi komponenterna i vårt hybridgräs. Du skulle utan problem kunna återvinna hela systemet eller till och med bygga en ny fotbollsplan av delarna. Hållbarheten är helt oslagbar eftersom vårt hybridgräs-system inte behöver någon mekanisk luftning. Det är hemligheten i hela systemets varaktighet.

Vi säger att Palau Hybridgräs kräver minimalt med underhåll, det underhåll som krävs är klippning med uppsamlare och att man 2 gånger / mån städar ur döda växtdelar uppkomna av avklippt gräs.

VIKTIGT ! är att hålla ytan ren från detta avklippta gräs annars bildas ett organiskt skikt i gräset. Detta organiska skikt håller fukt och kan få konsekvensen att bli halt.

Så utöver klippning krävs det 6 timmars städning / mån för att hålla planen i absoluta toppklass. 

Med Palau Hybrid får du en plan 

  •  som är skön och säker att spela på
  • som kräver minimalt med underhåll och skötsel
  • som dessutom är hållbar ur ett miljöperspektiv, hela planen kan återanvändas eller återvinnas till 100%!

Palau Hybridgräs-system är definitivt det vinnande och världsledande konceptet!