1

Här har vi grävt upp en tuva med hybridgräs på Ryda Sportfält i Borås. Hybridgräs-systemet monterades här för tre år sedan. Det du ser här är alltså konstgräs och naturgräs tillsammans med syrehållande membran, geofilt, rötter och sand. Hybridgräs-planen fungerar utmärkt och ser precis lika fin ut som när den var nybyggd.  

2

Här har vi skurit av gräs och växtbädd från rötter och sand. Du ser tydligt hur oförstört syremembranet är. Detta på grund att det aldrig har luftats mekaniskt eftersom hybridgräs-systemet ej behöver luftning.

I ett mekaniskt luftat system frigörs plastfibrer vid luftningen. Slitstyrkan försvinner och naturen måste ta hand om små plastpartiklar. Vart tar de vägen?  

3

Här avlägsnas syremembranet från grästorvan. Vi lyfter enkelt av gräs och konstgräs tillsammans med rötterna från syremembranet.   

4

Här ser du den översta delen av hybridgräs-systemet upp och ned. Du ser alltså de fina, välmående rötterna, du kan skymta geofilten och därunder konstgräs tillsammans med naturligt gräs.    

5

Nere i höger hörn ligger syremembranet. Ovanför den har vi separerat loss geofilten och till vänster ligger mattan av konstgräs och naturgräs. Alla delar är hela och fina och skulle i princip kunna sättas samman till en ny fotbollsplan igen.    

6

Detta är en närbild på när vi separerar konstgräset från det naturliga gräset. Hybridgräs-systemet är fortfarande helt i sina beståndsdelar och inget har blivit förstört. Nu ska du betänka att detta legat 3 år på en fotbollsplan och använts flitigt. Många fotbollsmatcher och träningar har gått av stapeln på detta gräs.     

7

Här har vi komponenterna i vårt hybridgräs. Du skulle utan problem kunna återvinna hela systemet eller till och med bygga en ny fotbollsplan av delarna. Hållbarheten är helt oslagbar eftersom vårt hybridgräs-system inte behöver någon mekanisk luftning. Det är hemligheten i hela systemets varaktighet.

Vi säger att vårt hybridgräs kräver minimalt med underhåll, det underhåll som krävs är klippning med uppsamlare och att man 2 gånger/mån städar ur döda växtdelar uppkomna av avklippt gräs.

VIKTIGT ! är att hålla ytan ren från detta avklippta gräs annars bildas ett organiskt skikt i gräset. Detta organiska skikt håller fukt och kan få konsekvensen att bli halt.

Så utöver klippning krävs det 6 timmars städning/mån för att hålla planen i absoluta toppklass. 

Med vårt hybridgräs får du en plan 

  •  som är skön och säker att spela på
  • som kräver minimalt med underhåll och skötsel
  • som dessutom är hållbar ur ett miljöperspektiv, hela planen kan återanvändas eller återvinnas till 100%!

Vårt hybridgräs-system är definitivt det vinnande och världsledande konceptet!